Wat Gij niet wilt dat U geschiedt...........

Geschreven door Henk Onderstal Op donderdag 13 juni 2019 in de categorie Algemeen.

Wat Gij niet wilt dat U geschiedt...........
 

Op woensdag 19 juni om 19:00 uur is de speciale vertoning van de documentaire Ademloos. Ademloos vertelt een David versus Goliath verhaal dat vertrekt vanuit onze Vlaamse achtertuin maar tentakels heeft tot in het verre India. De film laat zien hoe moedige enkelingen de strijd aangaan met een wereldindustrie die duizenden doden op zijn geweten heeft, maar daar geen rekenschap voor wil afleggen.

Asbest is in Nederland onderhand verboden, maar is de wereld nog lang niet uit. De Belgische filmmaker Daniël Lambo groeide op naast de asbestfabriek Eternit in Kapelle-op-den-Bos en verloor zijn vader eraan. Voor zijn documentaire Ademloos reist hij af naar India, waar nog dagelijks met asbest gewerkt wordt.

Een Indiase vrouw kijkt uit over een weids panorama van besneeuwde bergtoppen. “We worden allemaal geboren zonder bezittingen en zo verlaten we deze aarde ook”, peinst Nirmala. “Hebzucht is een slechte eigenschap, vind je niet?” Haar universele bespiegelingen hangen boven de problematiek van de documentaire Ademloos. De Belgische regisseur Daniel Lambo begint zijn uitermate persoonlijke film over asbest dan ook met haar.

Stille doder                                                                                                                                     De ‘stille doder’ verbindt de levens van Nirmala en Lambo letterlijk. Als kind woonde Lambo recht tegenover een Eternitfabriek, waar asbestcement werd gemaakt. Zijn vader verdiende er, net als veel dorpsgenoten, een goede boterham. Zelf had Lambo er een vakantiebaantje. ‘Hoe kon mijn vader me daar laten werken?’, vraagt hij zich af. In de jaren dertig werd immers al bekend dat asbest enorm gevaarlijk is. Maar daar werd nooit over gepraat. Zijn vader is inmiddels overleden aan een asbestziekte, dus hij kan het hem niet meer vragen. Vijf oude schoolklasgenoten hebben, net als hij, een familielid aan een asbestziekte verloren.

Nirmala heeft de ongeneeslijke, aan asbestgerelateerde kankervorm mesothelioom opgelopen. Ook zij woont tegenover een Eternit- fabriek, in wat ‘het asbestdorp’ genoemd wordt. Het zijn wat huisjes gebouwd van asbestplaten. Overal in de omgeving slingeren asbestmaterialen rond. Hoeveel gevaar de Indiase bewoners hier lopen, hoeft niet te worden benoemd.

Asbest is een miljardenbusiness                                                                                                      Ook de parallellen tussen de twee dorpen trek je zelf. Het bedrijf in België neemt niet de nodige beschermingsmaatregelen, ontkent en bagatelliseert het gevaar, zorgt ervoor dat er geen officiële cijfers worden bijgehouden van de asbestgerelateerde zieken en doden. En ga zo maar door. De situatie in India is nog veel schrijnender. Zieken werken daar tot hun laatste snik door om hun familie te voeden. Een Indiase advocaat probeert Etex, de eigenaar van Eternit, aan te klagen. We zien ook een zwaar getroffen Belgische familie de gang naar de rechter maken. Ook kan men deze parallel naar Nederland trekken; op 9 april jl. is bij het IAS de 10.000e aanmelding van een asbestslachtoffer binnen gekomen.

Werkgelegenheid                                                                                                                  Ademloos leert dat met het argument van werkgelegenheid een wereldwijd verbod op asbest wordt tegengehouden door landen met asbestmijnen (China, Brazilië, Rusland, Kazachstan). Asbest is een miljardenbusiness. Belanghebbenden gaan absurd ver om hun belangen te verdedigen, tot spionage aan toe. Knap hoe hyperpersoonlijk en roerend, en tegelijk feitelijk en analytisch deze film is.

De film wordt ingeleid door Henk Onderstal, directeur van KOVA, het kennis- en opleidingscentrum voor het verantwoord leren werken in onder andere de asbestbranche. Na afloop nodigen wij je uit om met een drankje in ons theatercafé na te praten. Laat onze maandelijkse HT Docs je inspireren en onverwachts je blik verruimen.

Tickets inclusief een drankje en een hapje in afloop kosten € 12,50. Heb je een Cineville pas, dan betaal je € 3,50.

Heerenstraattheater, Heerenstraat Wageningen.

 

Eerstkomende opleiding

Deskundig Asbest Verwijderaar 1 (DAV-1)

Schrijf je nu nog in!

13 aug. 2019

Wat doet KOVA

KOVA is het kennis- en opleidingscentrum voor het verantwoord leren werken in de asbest-, riool- en plaagdierenbranche.  

Meer over KOVA

riolen

Willekeurige opleiding

Herhaling Veilig werken in Riolen (hVWIR)

Bekijk opleidingen

Meer informatie aanvragen

Bij KOVA kun je vrijblijvend informatie aanvragen over onze opleidingen, trainingen of wanneer je andere vragen hebt. Vul het formulier in zodat wij contact kunnen opnemen!

Bij het versturen van dit formulier verstrekt u persoonsgegevens aan ons.

Top