Gewoon doorgaan.

Geschreven door Henk Onderstal Op zaterdag 13 januari 2018 in de categorie Opleidingen.

Gewoon doorgaan.

 

Vandaag waren weer een aantal cursisten aanwezig bij KOVA in Oosterbeek voor de opleiding " Veilig werken in Riolen ".

Een opleiding die door rioleringsbedrijven, gemeenten en waterschappen gevolgd worden vanwege het scala aan potentieele risico 's waaraan deze medewerkers worden blootgesteld.

De docenten van KOVA hebben een eigen realistische opleiding ontwikkeld, welke gebaseerd is op de Arbocatalogus voor de afvalbranche; expliciet het voorschrift voor rioleringsbedrijven.

Bij rioleringswerkzaamheden zijn de arbeidsomstandigheden zo divers en kunnen zich vele risico 's tegelijkertijd voordoen. De werkzaamheden worden uitgevoerd in een besloten ruimte. Kans op zuurstof tekort, vergiftiging, brand, explosie, blootstelling aan biologische agentia, maar ook stralingsrisico's kunnen zich voordoen. Om nog maar niet te spreken over de tegenwoordige risico 's welke veroorzaak worden door lozingen van drugslabs.

Om nog maar niet te spreken van de gevaren van het werken langs de weg. Niet alleen langs de snelwegen, maar vooral in de stad. Niemand heeft tegenwoordig tijd om even te wachten, zodat de rioleringswerker zijn wagen goed geparkeerd heeft op de weg. Los van de scheldwoorden die men soms naar de oren krijgt, moet men er wel voor zorgen dat men veilig kan afdalen in het riool.

Belangrijk item gedurende de opleiding is het risicogestuurd denken. Preventief kijken vanaf de voorbereiding tot het einde van een klus. Want tenslotte willen ook deze mensen veilig en gezond thuis komen. Men kan wel alles vast leggen in voorschriften, regels, certificaties enz. De mensen zelf zullen terplekke zelf beslissingen moeten nemen aangaande de gezondheid en veiligheid van hen en hun collega's. Ook dit vormt een belangrijk onderdeel van de opleiding. Het gaat KOVA en onze relaties er niet om dat medewerkers effe snel een certificaatje halen; nee mensen moeten er van doordrongen zijn aan welke risico's zij en hun collega's zijn blootgesteld e wat zij zelf daar tegen/voor moeten doen om weer gezond en wel thuis te komen.

Is uw interesse als rioleringsbedrijf, waterschap, gemeente of gww bedrijf gewekt en wil U meer weten? Kijk op onze website bij de opleidingen of stuur een mail naar info@kovabv.nl of bel ons.

 

Eerstkomende opleiding

Deskundig Asbest Verwijderaar 1 (DAV-1)

Schrijf je nu nog in!

13 aug. 2019

Wat doet KOVA

KOVA is het kennis- en opleidingscentrum voor het verantwoord leren werken in de asbest-, riool- en plaagdierenbranche.  

Meer over KOVA

asbest

Willekeurige opleiding

Herhaling Deskundig Inventariseerder Asbest (hDIA)

Bekijk opleidingen

Meer informatie aanvragen

Bij KOVA kun je vrijblijvend informatie aanvragen over onze opleidingen, trainingen of wanneer je andere vragen hebt. Vul het formulier in zodat wij contact kunnen opnemen!

Bij het versturen van dit formulier verstrekt u persoonsgegevens aan ons.

Top